Νέα βάση μη επανδρωμένων στην Κύπρο: Για ποιον χτυπά η καμπάνα;


αναδημοσιεύουμε από το defencereview.gr


Το ζήτημα της δημιουργίας βάσης για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Μ.Ε.Α) στην Κύπρο, επανήλθε στην επιφάνεια με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Ποιο ακριβώς επιχειρησιακό αποτύπωμα θα έχει η κίνηση αυτή;

Για να μελετήσουμε το πιο πάνω ερώτημα, ας δούμε ποια αεροδρόμια (ΑΔ) υπάρχουν στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή:

  • Το παράνομο ΑΔ Ερτζάν στο χωριό Τύμπου, απ’ όπου εξυπηρετούνται οι παράνομες πτήσεις των τουρκικών και των λεγομένων «Τουρκοκυπριακών» αερογραμμών και αποτελεί μια εκ των παρανόμων πυλών εισόδου στα κατεχόμενα. Εδώ να πούμε ότι το ΑΔ κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, για τις τότε στρατιωτικές τους ανάγκες. Μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της αήττητης 31ης Μοίρας Καταδρομών.
Οι εγκαταστάσεις στο ΑΔ Ερτζάν όπως είναι σήμερα.

Μετά την εισβολή οι κατοχικές δυνάμεις επέκτειναν τους διαδρόμους και βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις. Πήρε μάλιστα το όνομά του Επισμηναγού Φεχμί Ερτζάν, ο οποίος ήταν ο Αεροπορικός Σύνδεσμος του Διοικητού του 50ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Ιμπραήμ Καραογλάνογλου, οι οποίοι μαζί με άλλους, σκοτώθηκαν από φίλια πυρά αντιαρματικού Μπαζούκα, κατά τη νύχτα της 20ης προς 21ης Ιουλίου στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας.

  • Ο μικρός διάδρομος (1,3χλμ) στο κατεχόμενο χωριό Κρηνί, όπου βρίσκεται η έδρα της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού των κατοχικών δυνάμεων, όπου μετασταθμεύουν ελικόπτερα (ΕΠ) Cougar και Blackhawk.
  • Το ΑΔ του Λευκονοίκου το οποίο ήδη από το Δεκέμβριο του 2019, χρησιμοποιείται ως βάση ΜΕΑ του Τουρκικού Ναυτικού. Μάλιστα τότε, υπήρξαν αντιδράσεις από το Δήμο του κατεχόμενου χωριού, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν από τις κατοχικές αρχές με δικαιολογίες του τύπου πως τα ΜΕΑ που θα αποπροσγειώνονται εκεί ΔΕΝ θα είναι οπλισμένα.
ΜΕΑ ΤΒ2 στο ΑΔ του Λευκονοίκου. Παρατηρήστε το αναπεπταμένο έδαφος και την οροσειρά του Πενταδακτύλου στο βάθος (πηγή:hellasjournal.com)

Πριν την πρώτη προσγείωση ΜΕΑ στο ΑΔ αυτό, η ψευδοδιοίκηση των κατεχομένων είχε αποστείλει αίτημα στην Τουρκία και είχε εγκρίνει στην ψευδοβουλή τη χρήση του ΑΔ από αυτά.

Έως τώρα όμως, δεν υπήρχε μόνιμη εγκατάσταση στο Λευκόνοικο, αλλά εκτελούνταν μετασταθμεύσεις μεμονομένου ή ζεύγους ΜΕΑ από το ΑΔ του Νταλαμάν. Συνεπώς, η ανακοίνωση του Ερντογάν σηματοδοτεί ίσως, τη μόνιμη εγκατάσταση μεγαλύτερου αριθμού ΜΕΑ, και αυτό δικαιολογεί τις επιπλέον εργασίες που θα λάβουν χώρα στο ΑΔ του Λευκονοίκου καθώς οι παρούσες εγκαταστάσεις είναι υποτυπώδεις και δε μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλους αριθμούς. Πληροφορίες μας, αναφέρουν πως το ΑΔ του Λευκονοίκου θα λάβει το όνομα του Επισμηναγού Ερτζάν (ενώ αυτό της Τύμπου θα μετονομαστεί σε ΑΔ Φαζίλ Κιουτσούκ).

Προπαγανδιστική φωτογραφία του ΑΔ του Λευκονοίκου από τουρκικό ΜΕΑ. Ξανατονίζουμε το αναπεπταμένο έδαφος (πηγή:alphanews.live).

Κάτι άλλο που ειπώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο ήταν ότι δεν υπάρχει η ανάγκη μεταστάθμευσης μαχητικών ΑΦ στην Κύπρο καθώς τα ΑΔ του Ικονίου και Αττάλειας βρίσκονται πολύ κοντά στο νησί.

Ο βασικός όμως λόγος μη μεταστάθμευσης ΑΦ στα κατεχόμενα δεν είναι αυτός.

Είναι ότι από τα τρία ΑΔ, το μόνο που μπορεί να εξυπηρετήσει μαχητικά είναι αυτό της Τύμπου. Θα αποτελούσε μέγιστο τακτικό σφάλμα η μεταστάθμευση F16 στην Κύπρο, καθώς το ΑΔ αυτό απέχει από τη γραμμή αντιπαράθεσης (Γ.Α) μόλις 7 χλμ.

Βρίσκεται δηλαδή εντός βεληνεκούς ακόμη και των όλμων της ΕΦ!!! Αυτό το πρόβλημα για την Τουρκία και τις κατοχικές δυνάμεις ισχύει και για τα υπόλοιπα δύο ΑΔ, καθώς το Λευκόνοικο απέχει 27 χλμ ενώ το Κρηνί 10 χλμ από τη Γ.Α.

Επιπλέον, για όποιον γνωρίζει το κατεχόμενο έδαφος γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι πυρά καμπύλης τροχιάς από την ΕΦ εναντίον των τριών ΑΔ θα είναι ιδιαιτέρως εύστοχα, καθώς το έδαφος είναι αναπεπταμένο. Ταψί. Flat. (σχετικά με την Κύπρο διαβάστε την ανάλυση : «Πολεμώντας στην Κύπρο. Μύθοι και πραγματικότητες»


Διαβάστε τη συνέχεια της μελέτης στην πηγή:

defencereview.gr


Απάντηση