Συγκριτικό: Εθνική Φρουρά εναντίον Κατοχικών Δυνάμεων (Μέρος 2ο)


Αναδημοσιεύουμε απο το defencereview.gr


Στο 2ο και τελευταίο μέρος της Σύγκρισης Δυνάμεων ΕΦ και Κατοχικού Στρατού, θα περάσουμε στο αεροπορικό και ναυτικό κομμάτι, καθώς και σε ορισμένους άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ.


Πριν προχωρήσουμε στο 2ο μέρος, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ανακρίβεια του 1ου. Η 1η φωτογραφία των Leopard 2A4 που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα, ήταν η selfie “του σκοπού του όρχου”, πληροφορία που αλίευσε το isozygio.wordpress.com. Η φωτογραφία του SigmaLive κυκλοφόρησε τις επόμενες ημέρες και μάλιστα απεικόνιζε άρματα από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. 

Αεροπορικές Δυνάμεις:

Αντιαεροπορικά (Α/Α) Μέσα:

Οι Δ.Κ διαθέτουν:

Τα Α/Α μέσα, είναι τα πυροβόλα και τα manpads της λίστας. Όχι δεν έχουμε κάνει λάθος. Αυτά είναι. Με ένα ερωτηματικό, σχετικά με το πόσα GAI-D01 ( αν έχει συμβεί αυτό) υπηρετούν στην Κύπρο. Η εικόνα όμως είναι αυτή. Η Α/Α άμυνα των Δ.Κ στηρίζεται αποκλειστικά σε πυροβόλα και Α/Α μικρού βεληνεκούς.

Εκπαιδευτικές βολές των Α/Α μέσων των Δ.Κ στις κατεχόμενες ακτές της Κερύνειας (Πηγή: Twitter Δ.Κ)

Ήδη έλαβε χώρα πρόγραμμα αναβάθμισής των GDF-003 των 35 χιλ, τα οποία μπορούν πλέον να βάλουν και πυρομαχικά τύπου ATOM 35mm (τουρκικά AHEAD) , σχετικά διαβάστε εδώ.

Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των GDFs, είναι η δυνατότητα να επιχειρούν συνεργαζόμενα με το 3D Radar του Α/Α συστήματος Korkut.

Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο Α/Α πλέγμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη δικτύωση όλων των μέσων που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό. Τη συμμετοχή των πυροβόλων τύπου GDF δεν θα πρέπει να την υποτιμούμε, καθώς ουσιαστικά αποτελούν κάτι αντίστοιχο των Phalanx στις Μονάδες Επιφανείας (Μ.Ε) δηλαδή, τις τελικές προστατευτικές γραμμές (δανειζόμαστε τον όρο από το πεζικό) της Α/Α άμυνας. Ιδιαίτερα για την ασφάλεια κρισίμων εγκαταστάσεων ή για χρήση από υψώματα (Πενταδάκτυλος ή Τρόοδος) ο ρόλος τους είναι σημαντικός.

Το Α/Α σύστημα Korkut. Σχετικά με τις τουρκικής κατασκευής Α/Α πλατφόρμες θα αφιερώσουμε ειδικό άρθρο στο μέλλον.


Είναι ξεκάθαρο, πως οι Δ.Κ είναι πεπεισμένες πως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α) δεν θα κατορθώσει να επιχειρήσει άνωθεν της Κύπρου. Κατά συνέπεια έχουν προσανατολίσει την Α/Α τους άμυνα, σε άμυνα εναντίον ελικοπτέρων δημιουργώντας μια Α/Α φυσαλίδα από δικτυωμένα (GDFs) και μη (λοιπά) πυροβόλα ακτίνας 1.500 – 2.000μ (περ. 6.500 ft), με το επόμενο στρώμα να δημιουργείται από τα Stinger και Igla ως τα 11.000 ft.

Όμως ειλικρινά, αν οι Α/Α ικανότητες της ΕΦ ήταν αυτές των Δ.Κ ή αν η ΠΑ είχε θωρακίσει την Κρήτη με περί τα 80 έστω και εκσυγχρονισμένα πυροβόλα, θα κοιμόμασταν άνετα;

Κυκλοφόρησαν φήμες, πως η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης (ΑΒ) στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (σχετικά διαβάστε εδώ) θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση στο νησί, Α/Α συστημάτων Korkut και Hisar A/A+ .

Απομένει να το δούμε και στην πράξη.

Στον αντίποδα, η Διοίκηση Αεροπορίας της Ε.Φ διαθέτει:

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι το Α/Α πλέγμα της ΕΦ παρουσιάζει μια διαστρωμάτωση ως τα 25.000m  ύψος εμπλοκής, με τα συστήματα BUK. Όμως υπάρχει σχετική αδυναμία στην τελική γραμμή αμύνης καθώς τα GDFs του Οθέλλος (δείτε παρουσίαση εδώ), καθώς δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ώστε να βάλλουν πυρομαχικά AHEAD. Κι αυτό είναικάτι που πρέπει να γίνει στα πρότυπα του «ΒΕΛΟΣ» της Π.Α (διαβάστε σχετικά εδώ)

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τα ψυχολογικά κατάλοιπα που μας έχει αφήσει η μη εγκατάσταση των S300 στο νησί και μελετήσουμε προσεκτικά το Α/Α πλέγμα της Ε.Φ, θα παρατηρήσουμε πως με την ένταξη των Mistral στο οπλοστάσιό της πέτυχε την πολυπόθητη συμπύκνωσή του.

Εδώ, πλανάται στον αέρα η απορία αν το Α/Α δίκτυο της ΕΦ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα τουρκικά ΜΕΑ και τον κορεσμό που θα επιφέρουν οι πύραυλοι της οικογένειας MAM, σε συνδυασμό με τους βαλλιστικούς και cruise πυραύλους. Χρησιμοποιείται δε, και ως παράδειγμα η πρόσφατη αντιπαράθεση στο Ισραήλ.

Στην τελευταία πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, παρακολουθήσαμε την απόδοση ενός από τα πιο σύγχρονα Α/Α συστήματα στον κόσμο εναντίων επιθέσεων κορεσμού.

Οι Ισραηλινοί εισήγαγαν στο Iron Dome τη δυνατότητα να παρακολουθεί την τροχιά των εισερχομένων βλημάτων ώστε να προβλέπει ποια από αυτά καθιστούν απειλή κι όσα όχι, να μην τα εμπλέκει. Με τον τρόπο αυτό, ιεραρχούνται οι απειλές και επιτυγχάνεται ορθότερη χρήση των Α/Α βλημάτων. Όμως η αντιπαράθεση στο Ισραήλ είχε μια ιδιαιτερότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων, πετούσαν άνωθεν και είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές και δεν υπήρχε δυνατότητα αναχαίτησής τους με τη χρήση πυρομαχικών τύπου AHEAD από πυροβόλα.

Η διαφορά αυτή είναι δομική. Όπως εύστοχα γράφτηκε σε ιστοσελίδα του ειδικού τύπου, οι Ισραηλινοί αντιαεροπόροι, δεν απειλούνταν από κανένα Mig της Χαμάς.

Στην Κύπρο δεν θα είναι έτσι οι καταστάσεις. Η Α/Α άμυνα της ΕΦ θα αντιμετωπίσει δύο ειδών απειλές. Η μια θα προέρχεται από εισερχόμενα υψηλών πτητικών επιδόσεων (μαχητικά ΑΦ, βαλλιστικοί και cruise πύραυλοι), ενώ η άλλη από αεροπορικές πλατφόρμες χαμηλών (ΜΕΑ, ελικόπτερα ή βλήματα καμπύλης τροχιάς) για αυτό και τα εκσυγχρονισμένα πυροβόλα έχουν βρει ξανά το ρόλο τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Φυσικά, η Διοίκηση Αεροπορίας έχει ιεραρχήσει τις απειλές από τώρα. Και σίγουρα έχει κατανείμει τους στόχους στα διάφορα μέσα. Οι BUK και οι TOR δε θα ασχοληθούν με Bayraktars και T129 εκτός αν απειλούνται από αυτά άμεσα. Το έργο αυτών των συστημάτων είναι η αντιμετώπιση των απειλών της πρώτης κατηγορίας και η αναχαίτησή τους σε όσο υψηλότερα ύψη είναι δυνατόν.

Η «βρωμοδουλειά» λοιπόν, εναντίον ΜΕΑ και Ελικοπτέρων θα γίνει από τα Mistrals. Μπορούν τα Mistrals να αναχαιτίσουν τα Bayraktars;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Κι αυτό γιατί ο φάκελος αποστολών του βλήματος των Mistral αναφέρει ως μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 22.000+ ft. Μη βιαστεί κανείς να αντιπαραθέσει πως τα ΤΒ2 ή τα ΑΝΚΑ θα πετούν στα 24.000ft. Αυτά τα υψόμετρα δεν είναι τα επιχειρησιακά. Είναι τα τουριστικά (χωρίς οπλισμό) και σε ιδανικές συνθήκες (αέρα, θερμοκρασίας). Επιχειρησιακά υψόμετρα είναι από τα 18.000 ft και κάτω.

Δείτε σχεδιάγραμμα που δίνει η ίδια η ΤΑΙ για το Aksungur. Για αποστολές παρατήρησης δίνονται 24 ώρες πτήσεως στα 35.000ft, ενώ για αποστολές κρούσεως δίνονται 12 ώρες πτήσεως στα 25.000 ft. Και μιλάμε για το δικινητήριο (2* 170 hp) Aksungur των 3.300 κιλών μεικτού βάρους απογείωσης. Φανταστείτε τι ισχύει για ένα αερόχημα μεικτού βάρους 650 κιλών όπως το Bayraktar.

Οι γείτονες το έχουν αντιληφθεί και για αυτό ακριβώς το λόγο, τα νέα ΑΝΚΑ που παραδόθηκαν στις Τ.Ε.Δ τους τελευταίους δύο μήνες είναι «ντοπαρισμένα», αφού είναι μεγαλύτερων διαστάσεων. Επίσης τα ΤΒ3 που προορίζονται για το Anadolu, θα είναι ακριβώς διπλάσια από τα ΤΒ2 (1300 κιλά αντί των 650 που είναι το παρόν μεικτό βάρος απογείωσης). Πάντα ανάλογα τις συνθήκες ορατότητας, διότι για να εξαπολύσουν έναν πύραυλο θα πρέπει να καταυγάζουν το στόχο .

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει η Ε.Φ, είναι να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα βλημάτων, καθώς επίσης να εξασφαλίσει ότι όλα της τα Α/Α συστήματα είναι δικτυωμένα και μοιράζονται την τακτική εικόνα. Κι όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα ΑΦ και τις φρεγάτες του ΓΕΕΘΑ. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να γίνει η πρώτη (αυστηρά πρώτη) προτεραιότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτηθούν κινητά ραντάρ τα οποία θα επιχειρούν από άλλες τοποθεσίες απ’ ότι τα Α/Α συστήματα και θα μοιράζουν την εικόνα. Πιθανή καταστροφή τους δεν θα σημαίνει τύφλωσή των Α/Α καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επούλωσης του τακτικού «τραύματος» από άλλα ραντάρ. Με τον τρόπο αυτό η επιβιωσιμότητα των Α/Α μέσων θα αυξηθεί, αφού τα ραντάρ των εκτοξευτών δεν θα εκπέμπουν συνεχώς άρα η θέσεις τους θα στοχοποιούνται δυσκολότερα.

Θα ξανατονίσουμε ότι το έδαφος είναι υπέρ της ΕΦ, κυρίως λόγω του ορεινού όγκου του Τροόδους (Όλυμπος: 1830μ) από τον οποίο εκσπώνται επιμέρους μικρότερες οροσειρές που δημιουργούν φύσει οχυρές τοποθεσίες από τις οποίες τα Α/Α συστήματα της ΕΦ μπορούν να χτυπούν και να κρύβονται.

Τέλος, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πως η περίπτωση της αναβάθμισης της ΑΒ Λευκονοίκου, αποτελεί την τέλεια αφορμή για άφιξη στο νησί μεγαλύτερων και ικανότερων Α/Α συστημάτων (διαβάστε σχετικά εδώ). Αμερικανικά δημοσιεύματα ομιλούν για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο, η οποία όπως αναγράφουν έχει το απόλυτο δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της τουρκικής απειλής.

Εφόσον οι γείτονες χρησιμοποιούν διαπραγματευτικά το δεδομένο της εγκατάστασης των S300 σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, μήπως θα πρέπει να ρίξουμε το τυράκι στους Αμερικανούς, να τοποθετηθούν οι S 300 στην Κύπρο (χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ);

Πάνω: η περιοχή του Μπογαζίου Αμμοχώστου στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα Ναυτική Βάση (Σημ.Συντάκτη: Δεν αποδεχόμαστε τον τίτλο K.K.T.C. Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία βορείας Κύπρου. Υπάρχει μόνο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας) .

Κάτω: φωτογραφίες του παρανόμου ΑΔ Λευκονοίκου. Παρατηρείστε οτι τα ΤΒ2 του TDK που προσγειώθηκαν εκεί, είναι της απλής έκδοσης κι όχι -S , που σημαίνει ότι η τηλεκατεύθυνσή τους από την ΑΒ του Dalaman επιτυγχάνεται μέσω αναμεταδοτών που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των έναντι της Κύπρου Μικρασιατικών παραλίων.


Συνεχίστε την ανάγνωση της ανάλυσης, στην πηγή:

defencereview.gr


Απάντηση