Οι αριθμοί λένε την αλήθεια: Μέρος 2ο

αναδημοσιεύουμε από το defencereview.gr

Συνεχίζοντας την αποτύπωση της κατάστασης των μονάδων επιφανείας των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας, θα περάσουμε στα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ).

Επειδή όμως πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν να αποτυπώσουμε την ηλικία των στόλων, θα ξεκινήσουμε με αυτό.

Από τον πιο πάνω πίνακα, παρατηρούμε ότι οι ΚΜΕ του ΠΝ είναι κατά σχεδόν 6,5 έτη γηραιότερες από αυτές του TDK, αλλά αν υλοποιηθούν τα δύο ναυπηγικά προγράμματα, το 2030 οι δυο στόλοι θα είναι σχεδόν συνομήλικοι.

Υπενθυμίζουμε τα δύο ναυπηγικά προγράμματα στο κομμάτι των ΚΜΕ, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από τις επίσημες πηγές. Τονίζουμε ότι πρόκειται για τα έως τώρα δεδομένα. Κι αυτό το αναφέρουμε, διότι υπήρξαν αναγνώστες που υποστήριξαν ότι η ενδιάμεση λύση για το ΠΝ θα είναι καταδρομικά από τις ΗΠΑ. Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε είναι παραμετρικό, και αλλάζει εύκολα, οπότε αν αντί για Μ Class το ΠΝ αποκτήσει καταδρομικά, θα επανέλθουμε.

Περνώντας στα ΤΠΚ, η παρούσα κατάσταση αποτυπώνεται στον πιο κάτω πίνακα:

Από τον πιο πάνω πίνακα, καταδεικνύεται μια αριθμητική υστέρηση του ΠΝ της τάξεως 1:1,32 στο κομμάτι του αριθμού των ΤΠΚ,  μια υστέρηση της τάξεως 1:1,54 στο κομμάτι των κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας, μία υστέρηση στις τορπίλες της τάξεως 1:1,33 ενώ το ΠΝ υπερτερεί στο κομμάτι των CWS με τα RAMs των Ρουσσέν καθώς και στον αριθμό των κύριων πυροβόλων.

Οι κορβέτες κλάσης Burak, τοποθετήθηκαν σε αυτόν τον πίνακα κι όχι στον αντίστοιχο των ΚΜΕ, λόγω του ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν οργανικό ΕΠ παρά του ότι έχουν ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Κάποιος άλλος αναλυτής θα μπορούσε να πράξει αντίθετα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λάθος η μία ή η άλλη επιλογή.

Επίσης στον πίνακα υπολογίστηκε η «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα ανάλυση, δεν αποτελούν συγκρίσεις μαχητικής ισχύος των δύο στόλων, αλλά απλή αριθμητική αποτύπωση των δύο ναυτικών προγραμμάτων Ελλάδας και Τουρκίας. Το ποια οπλικά συστήματα θα έπρεπε να εμφανιστούν στους συγκριτικούς  πίνακες είναι υποκειμενικό. Τα πάντα είναι σωστά αρκεί να συνοδεύονται από επιχειρήματα.

Εμείς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα κύρια οπλικά συστήματα και τα βλήματα που φέρουν αυτά για άμεση χρήση. Για παράδειγμα, το ότι οι φρεγάτες S εκτός των 8 Α/Α βλημάτων που βρίσκονται φορτωμένα στον εκτοξευτή, φέρουν άλλα τόσα εν αποθηκεύσει και υπάρχει η δυνατότητα επαναγέμισης, δεν το υπολογίζουμε διότι εμείς αυτό που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε είναι τις δυνατότητες των δύο στόλων για το πρώτο «μπαμ».

Με τον ίδιο τρόπο κινούμαστε και με τα βλήματα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι Exocets των Burak ή οι SM-1 των Gabya, είναι μη επιχειρησιακοί. Συμφωνούμε. Θα μπορούσε. Ας ρωτήσουμε όμως τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων της ΦΓ που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς το Oruc Reis που συνοδεύονταν από τέσσερις (4) Burak, το περασμένο καλοκαίρι, υπολόγιζε τους 16 συνολικά Exocets ή όχι;

Από τον πιο πάνω πίνακα, παρατηρούμε ότι οι ΤΠΚ του TDK είναι κατά μέσο όρο 3 έτη πιο παλαιές από τις αντίστοιχες του ΠΝ.

Ναυπηγικά προγράμματα:

Για το ΠΝ, γνωρίζουμε  ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Για το TDK το μόνο που αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του, είναι το OPV 76 το οποίο όμως δεν εντάσσεται στην κατηγορία σκαφών που αναλύουμε στην παρούσα άσκηση.

Από την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας όμως, ανακοινώθηκε  πως η κλάση FAC-55 τα πρώτα σχέδια της οποίας είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση IDEAS 2016 στο Πακιστάν, θα προχωρήσει στην υλοποίηση, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί επίσημες χρονικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Η υπογραφή της σύμβασης με τη STM ανακοινώθηκε στις 29 Δεκ 2020.

συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:

https://defencereview.gr/hellenic-navy-vs-turkish-navy/

Απάντηση